
Kawa Obiegu Zamkniętego
Co roku na Świecie powstaje około 16 milionów ton zużytych fusów kawowych. Fusy zawierają między innymi
garbniki, polifenole i kofeinę, co czyni je fitotoksycznymi. Dodatkowo, badania potwierdzają biokumulację kofeiny u
wielu organizmów wodnych, w tym ryb, małży i makroalg. Obecne w środowisku stężenia kofeiny wywierają
niekorzystny wpływ na gatunki wodne i owady lądowe, powodując ich zwiększoną śmiertelność, efekty
neurotoksyczne i stres oksydacyjny. Kofeina wpływa także na aktywność metaboliczną, rozwój oraz reprodukcję
zwierząt. Chociaż w ostatnich latach, również w Polsce wzrosło zainteresowanie selektywną zbiórką fusów po kawie,
to wciąż brakuje świadomości w zakresie bezpiecznej utylizacji tego typu odpadów.
Badania wskazują, że ta złożona chemicznie biomasa to idealny materiał do wykorzystania w biorafineriach, gdzie
zintegrowane procesy konwersji pozwalają na jej przekształcenie w paliwo, energię oraz wartościowe produkty
handlowe. Obecność na terenie biorafinerii instalacji do procesów ekstrakcji, transestryfikacji, hydrolizy, fermentacji
i pirolizy, maksymalizuje wachlarz możliwości przekształcenia różnorodnej biomasy.
Zużyte fusy są cenną biomasą, źródłem bio-węgla czy bio-oleju. Otrzymana w procesie pirolizy frakcja stała – bio-
węgiel, może być wykorzystywana na przykład jako nośnik katalizatorów czy adsorbent w procesach oczyszczania
ścieków i remediacji gleb, a frakcja ciekła stanowi bio-olej o złożonym składzie chemicznym (etanol, aceton, furan,
benzen, tokoferol, furfural, toluen, cyklopentanon kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas lewulinowy i inne). Pomimo
niewątpliwych wyzwań, dalsze przekształcanie bio-oleju pozwala na produkcję m.in. związków bioaktywnych
wykorzystywanych w przemysłach farmaceutycznym i kosmetycznym.
Autor:
Edyta Łaskawiec, Zakład Gospodarki o Obiegu Zamkniętym

